Draymond Green za kopnięcie w krocze Stevena Adamsa może zostać zawieszony na czwarty mecz finału konferencji Zachodniej. To byłoby duże osłabienie dla Warriors, którzy przegrywają 1-2, a kolejne spotkanie rozegrają na wyjeździe.


Green nie zaliczy ostatniego meczu do udanych. Spędził na boisku 32 minuty, trafił zaledwie jeden z dziewięciu rzutów z gry. Zdobył sześć punktów, miał cztery zbiórki, trzy asysty i cztery straty. Współczynnik plus-minus przy jego nazwisku to aż -41, co oznacza, że kiedy był na parkiecie jego zespół zdobył tyle mniej punktów od rywali. Thunder rozbili Warriors 133:105 i prowadzą w finale konferencji zachodniej 2-1.

Czwarty mecz tej serii rozegrany zostanie znów w Oklahoma City w nocy z wtorku na środę. Może w nim zabraknąć Draymonda Greena, który kopnął w kroczę Stevena Adamsa. Do tej sytuacji doszło w połowie drugiej kwarty.

Obaj zawodnicy od początku tej serii ostro ze sobą rywalizują, a w meczu numer dwa Adams uderzył kolanem w krocze Greena przy wejściu na kosz. Tamto zagranie umknęło jednak uwadze arbitrów.

Zobaczcie sytuację z meczu numer 3:

[ot-video][/ot-video]

Sędziowie uznali, że to zagranie zasługuje na faul „Flagrant 1”. Gdyby był to „Flagrant 2” od razu opuściłby parkiet. Green tłumaczył po meczu, że nie zrobił tego specjalnie, że było to w ferworze walki, próbował zdobyć punkty i wymusić przewinienie.

NBA będzie teraz musiała podjąć bardzo trudną decyzję, bo za podobne zagranie zawieszony na jeden mecz został Dahntay Jones z Cleveland Cavaliers. Jones uderzył Bismacka Biyombo i nie mógł zagrać w kolejnym spotkaniu. Sytuacja jest jednak inna, bo Jones uderzył środkowego Raptors pięścią w krocze, a sędziowie tego nie zauważyli. Decyzję o zawieszeniu podjęła później NBA.

Brendan Haywood (zawodnik NBA od 2001 do 2015 roku, mistrz NBA z Dallas Mavericks w 2011 roku), który jest obecnie analitykiem stacji ESPN powiedział: Jeśli Dahntay Jones został zawieszony na jeden mecz za uderzenie w to samo miejsce Bismacka Biyombo, to myślę, że Draymond Green też może zostać tak ukarany.

Innego zdania są analitycy TNT. Shaquille O’Neal, Charles Barkley i Kenny Smith uważają, że nie było to celowe zagranie i „Flagrant 1” to wystarczająca kara.

Zapewne NBA odniesie się do tej sytuacji w najbliższych godzinach. Może utrzymać decyzję o „Flagrant 1”. Może podnieść kwalifikację do „Flagrant 2”, co w przypadku Greena będzie oznaczało, że jeśli otrzyma jeszcze jedno przewinienie technicznie zostanie automatycznie zawieszony.

NBA może utrzymać karę oraz zawiesić Greena na jeden mecz lub ukarać go finansowo. Ale może też zdecydować, że zagranie nie kwalifikowało się na „Flagrant 1” i je anulować.

Czy Draymond Green powinien zostać zawieszony na jeden mecz?

  • Tak (79%, 401 Votes)
  • Nie (21%, 104 Votes)

Total Voters: 505

Loading ... Loading ...

[ot-video][/ot-video]

Wyniki NBA: Warriors na kolanach, 33 punkty Kevina Duranta


Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments