Joel Embiid chyba trochę zbyt mocno naoglądał się ostatnio Draymonda Greena. Środkowy 76ers w trzecim meczu serii między 76ers a Nets kopnął rywala, a choć z boiska za to nie wyleciał, to zdaniem Charlesa Barkleya sędziowie popełnili w tej sytuacji błąd, gdyż zachowanie Embiida według eksperta TNT było nawet gorsze od tego, co zrobił Draymond.


Już 3-0 w serii do czterech zwycięstw prowadzą koszykarze Philadelphia 76ers, którzy w czwartek wygrali na Brooklynie z tamtejszymi Nets i są już o krok od awansu do kolejnej rundy fazy play-off NBA. Bohaterem ekipy z Filadelfii okazał się Tyrese Maxey, natomiast kibice Nets mogą mieć spore pretensje do sędziów, gdyż Joel Embiid już w pierwszej kwarcie zrobił coś, za co mógł zostać wyrzucony z boiska.

Wszystko zaczęło się, gdy Nic Claxton wykończył podanie Mikala Bridgesa i spowodował upadek Embiida. Następnie, chcąc przejść nad leżącym środkowym, został kopnięty przez zawodnika 76ers i zrobiło się małe zamieszanie. Wydawało się, że w takiej sytuacji Embiid może otrzymać przewinienie niesportowe drugiego stopnia, ale sędziowie zadecydowali inaczej. Co więcej, ukarali też Claxtona przewinieniem technicznym.

Taka decyzja sędziów wzbudziła niemałe kontrowersje, a głos już w przerwie spotkania zabrał m.in. Charles Barkley, który w studiu TNT stwierdził, że Embiid powinien był zostać wyrzucony z boiska. – Uważam, że to przewinienie niesportowe drugiego stopnia. Gorsze zachowanie niż to, co zrobił Draymond. Wydaje się, że Embiid próbował kopnąć Claxtona w genitalia – oznajmił Barkley, z którym chwilę później zgodził się też Shaquille O’Neal.

Tym większym zaskoczeniem mogła być decyzja arbitrów z trzeciej kwarty, kiedy to z boiska wyrzucony został James Harden za uderzenie Royce’a O’Neala:

Sędziowie po meczu wytłumaczyli jednak, że w przypadku Embiida uderzenie nie było ich zdaniem „przesadne”, podczas gdy u Hardena już tak i stąd takie decyzje. Na ten moment nie wiadomo, czy liga przyjrzy się sytuacji z Embiidem i Claxtonem. Przypomnijmy, że Green za nadepnięcie Domantasa Sabonisa nie tylko został wyrzucony z boiska, ale też zawieszony na jedno spotkanie i nie mógł zagrać w czwartkowym meczu numer trzy między Warriors a Kings.


Wspieraj PROBASKET

  • Robiąc zakupy wybierz oficjalny sklep Nike
  • Albo SK STORE, czyli dawny Sklep Koszykarza
  • Planujesz zakup NBA League Pass? Wybierz nasz link
  • Zarejestruj się i znajdź świetne promocje w sklepie Lounge by Zalando
  • Ogromne wyprzedaże znajdziesz też w sklepie HalfPrice
  • Zobacz czy oficjalny sklep New Balance nie będzie miał dla Ciebie dobrej oferty
  • Jadąc na wakacje sprawdź ofertę polskich linii lotniczych LOT
  • Lub znajdź hotel za połowę ceny dzięki wyszukiwarce Triverna




  • Subscribe
    Powiadom o
    guest
    8 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments