NBA w swoim raporcie z ostatnich dwóch minut ostatniego meczu pomiędzy Cavaliers i Pacers przyznała, że LeBron James nieprawidłowo zablokował próbę Vicotra Oladipo. Co to zmienia? Oczywiście nic, wyłącznie stwierdzenie faktu, że sędziowie popełnili błąd.


Przy stanie 95:95, Victor Oladipo wjechał pod kosz i próbował skończyć akcję lay-upem. LeBron James zablokował jego próbę. Goście próbowali wytłumaczyć sędziom, że pomarańczowa przed blokiem odbiła się od tablicy. Żaden z arbitrów jednak tego nie zagwizdał, więc nie podlegało to powtórce. Chwilę później James trafił za trzy na zwycięstwo swojej drużyny.

W raporcie NBA z ostatnich dwóch minut meczu czytamy, że sędziowie popełnili jednak błąd, ponieważ piłka faktycznie odbiła się najpierw od tablicy. To oznacza, że Pacers na 3 sekundy przed końcem powinni objąć prowadzenie 97:95. Na poniższym wideo dobrze widać, jak piłka uderza o tablicę przed blokiem LeBrona.

Wyniki NBA: Bucks utrzymują się przy życiu, 31 oczek Antetokounmpo



Subscribe
Powiadom o
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ABCDE
ABCDE
27 kwietnia 2018 09:58

Znowu wałek na korzyść Krula

Adrian
Adrian
27 kwietnia 2018 10:03

Niby wyniku to by nie zmieniło, bo byłoby 97:98, ale inaczej mogliby bronić Pacers ostatnią akcję, gdyby wiedzieli, że Cavs mogą wybrać jedynie trafiając trójkę.

Adam
Adam
27 kwietnia 2018 14:38
Odpowiedz  Adrian

Zarówno Pacers byłoby agresywniejsze wtedy w obronie na obwodzie jak i Jamesowi bardziej mogłaby drżeć ręka przy -2, a tak miał remis. W razie pudła byłaby dogrywka.

mike
mike
27 kwietnia 2018 20:33
Odpowiedz  Adrian

a za 2 nie mogłby zagrac na remis ???

obiektyw
obiektyw
27 kwietnia 2018 10:26

no proste że był ale to sport tzn National Biznes Association 🙂

Jerzu
Jerzu
27 kwietnia 2018 10:37

Sytuacja nie do rozstrzygnięcia na żywo, z pozycji arbitra, czy któregokolwiek z graczy. Sędzia zachował się zgodnie z duchem sportu pozostawiając remis. Fani Pacers mają prawo gdybać. Ja jednak więcej pretensji miałbym do graczy – w tej akcji przez ruch Sabonisa do gracza kozłującego, J.R. Smith zamienił się kryciem z Jamesem. I choć wielkiego gracza łatwiej jest minąć, to jednak blok od tyłu w pełnym biegu należy do specjalności Lebrona. Gracze Indiany kolejny raz muszą szybko zapomnieć o tym, jak było blisko.

MAXXXX
MAXXXX
27 kwietnia 2018 11:20

I właśnie tak działa ochronka lebronka, przymykanie oczu na takie akcje to skandal. Wszystko mogłoby się inaczej ułożyć, mieć w głowie wizję porażki a wizję dogrywki bądź zwycięstwa to wielka różnica.

draco
draco
27 kwietnia 2018 11:22

trzeba krula przepchnąć przecież nie?
sam wiedział że był błąd to siedział cicho a po trójce skakał jak Mike po 6 meczu.
co za człowiek to nie ogarniam.

kuzo
kuzo
27 kwietnia 2018 11:23

Ta liga jest coraz bardziej żałosna, jeśli chodzi o sędziowanie. Mają ten cały replay center, to nie potrafią z niego korzystać. Nie pierwszy raz zdarzyła się taka sytuacja.

Adam
Adam
27 kwietnia 2018 14:41
Odpowiedz  kuzo

Drukowanie meczy. To samo w piłce. Przecież już dawno mogliby wprowadzić powtórki, a tłumaczą się zawsze, że nie musi być super sędziowanie jak spadnie oglądalność, gdy będą przerwy przy sytuacjach spornych A jakoś po faulach są przerwy i to im nie przeszkadza..

Cinek
Cinek
27 kwietnia 2018 11:28

Olapido miał rację, nigdy w to nie wątpiłem, ale akcję wcześniej James też miał rację, w to też nigdy nie wątpiłem 🙂 a to oznacza ze Olapido nie powinien dostać piłki w ręce w tej akcji a powinna ona wrócić do Cavs. Innymi słowy akcja Olapido nie miałaby miejsca. Cięzko przewidzieć co się mogło stać. Jedno jest jednak pewne, pierwszy błąd sędziowie popełnili przed akcją Jamesa dając piłkę Pacers. Dziękuję, dobranoc, życzę miłych snów :] „In the league’s Last Two Minute Report posted Thursday, the NBA said the three officials missed the call with 5.1 seconds left. The league said… Czytaj więcej »

cormac
cormac
27 kwietnia 2018 12:25

dla mnie to spisek, coś a’la Kings przekręceni lata temu przez sędziów przy okazji PO z Lakres. W czym k… był problem żeby sędziowie zweryfikowali tą akcję na powtórkach??? bo żaden tego nie zgłosił? czyli co wszyscy byli na 100% pewnie legalnej akcji pomimo że wszyscy gracze Pacers zgłaszali nieprawidłowość? często jest tak że wystarczy że gracze zgłoszą ostry protest (np. o posiadanie piłki) i sędzia nawet bez sprawdzania zmienia decyzję a tutaj co? liga wydała wytyczne – królewicz ma grać dalej a nie jakieś tam Indiany

Adam
Adam
27 kwietnia 2018 12:57

Trochę słabo, że w tak ważnym momencie sędziowie dają dup*. Przykra sprawa.

kyle
kyle
27 kwietnia 2018 13:03

…ale kogo to teraz obchodzi?! Król j jego wyznawcy już zapisali w swojej świadomości jedyną właściwą wersję całego wydarzenia: było czysto, błyskotliwie, no i Lebron geniusz! a Oladipo jest prentensjonalny i tyle 🙂

Cinek
Cinek
27 kwietnia 2018 16:21
Odpowiedz  kyle

Królów się nie wyznaje, wyznaje się bóstwa :]

Cinek
Cinek
27 kwietnia 2018 16:19

Czyżby się nam kolega zaczynał robić obiektywny? Jeżeli tak to tylko gratulować 🙂

Cinek
Cinek
28 kwietnia 2018 10:49
Odpowiedz  Cinek

No właśnie znowu udowodniłeś że nie jesteś obiektywny hehe. Zakładasz że 17 latek nie może być obiektywny a 35 latek wrecz musi. To jest właśnie jednostronne myślenie. Nigdy nie powinno się powoływać na osobiste doświadczenia ani odczucia w dyskusji gdyż jest to broń obusieczna. Myślę że teraz to zrozumiesz. Załóżmy że ja mam 17 lat xD hehe a Ty 35. Z założenia więc jestem przez Ciebie zdyskryminowany ale nie widzisz tego – bo nie możesz – ale inni, oczywiście nie wszyscy z pewnością to widza. Najprościej wyjaśnię ci to na przykładzie mrówki która wie że coś większego żyje obok niej… Czytaj więcej »

Cinek
Cinek
27 kwietnia 2018 16:30

Panie redaktor naczelny Michał Kajzerek, bądź Pan obiektywny i dorzuć drugi artykuł o tym jak piłka powinna pójść do Cavs przed ta akcją. Takie wyciąganie wyjętych z kontekstu wydarzeń zalatuję techniką stosowaną na portalach o plotkach nie o profesjonalnym podejściu do tematu :] Znowu jesteście jednostronni. Każdy szanujący się zagraniczny portal o baskecie wspomniał o obu wydarzeniach zawartych w „Last Two Minute Report”. Pozdrawiam.

http://official.nba.com/wp-content/uploads/sites/4/2018/04/L2M-IND-CLE-04-25-2018.pdf

Reggie 31
Reggie 31
27 kwietnia 2018 20:48

Lipa z tym sędziowaniem.Powinni zobaczyć powtórkę.Ale jak by nie patrzeć mecze z Lbj przyniosą więcej $$$niż mecze Indiany.Jeszcze nie wszystko stracone,choć szanse Pacers mają znikome,żeby pokonać Cavs.

Igor
Igor
27 kwietnia 2018 20:51

Kuba i co twierdzisz dalej że sędziowie nie wpychają Cavs do 2R ?

Reggie79
Reggie79
28 kwietnia 2018 08:42

Dzisiaj Lebronik przeprowadzał piłkę na pole ataku 9 sekund i też nie zobaczyli błędu. Jednak później „królewska” drużyna została zmieciona z parkietu.